Redovisning ettorna - del 1

Kommer ni ihåg att jag nämnde att jag höll en redovisning förra veckan? 
Det var en redovisning som handlade om ettan på gymnasiet, hur man ska tänka, plugga osv... Jag höll den tillsammans med Johanna och Rebecca inför alla ettor som går natur på vår skola. Det var roligt & lärorikt. :) Tänkte att jag skulle dela med mig av den här redovisningen, just på grund av att inte bara "ettor" kan använda allt vi tog upp, utan alla kan faktiskt ha användning för det. Så jag delar upp det i några olika delar! ;)
 
Första delen handlar om hur ettan var i allmänhet och hur man ska plugga.

Ettan i allmänhet:
 

Ettan från början kan vara väldigt förvirrande, allt är nytt, nya kompisar, ny skola, nya lärare, nytt schema osv... Det viktigaste är att man ger allt lite tid, för det är verkligen kaos i början, men man kommer såklart in i det efter ett tag. Skillnaden mellan 9:an och 1:an är att allt är mycket svårare. Det är högre tempo, högre krav och mer självständigt. Största skillnaden mellan 9:an och 1:an är att 1:an är otroligt mycket mer eget ansvar. Här har du ingen lärare som tjatar på dig att du ska göra saker; här får du välja mer själv. Vill man plugga eller vill man inte plugga? Det är ditt val hur mycket tid du vill lägga ned på skolan. Dessutom är lektionerna mer som ”föreläsningar” och inte så mycket uppgifter; de får du göra hemma själv!

 

Hur man ska plugga:

 

- Om du är en person som kan planera din pluggning; GÖR DET! Om du har en plan vad du behöver göra under en vecka så blir det oftast så att du gör det istället för att skjuta upp det. Detta kommer också leda till att du inte hamnar efter.

 

- Ta reda på när du har prov och börja plugga MINST en och en halvvecka innan. Vi kan nästan garantera att du inte hinner lära dig allt annars.

 

- Gå på extra timmarna! Då får du någonting gjort.

- Plugga på Bibblan! Bra miljö och det är lättare än att plugga hemma.

- Kolla på planeringen! Kolla vad ni ska göra nästa lektion, kolla att du ligger i fas! Har du tid? Läs det ni ska göra nästa lektion innan så hänger du lättare med! (Kommer hjälpa till proven!)

- Anteckna flitigt på lektionen och läs igenom efteråt!

- HÄNG MED! Koncentration är det viktigaste.

- Fråga alltid när du undrar, det är inte pinsamt, oftast är det flera som undrar med samma sak.

- Är du osäker på något? Förstår du inte? Skriv ner det och prata med läraren! Hon/han är där för att hjälpa dig!

- Repetera ofta !

- I fysik och matte; räkna mycket!

- Det svåraste av allt; sätt dig på ett ställe med bordskompisar som du klarar av att inte prata med, om det är möjligt dvs.

- Efter lektionen; Läs igenom motsvarande avsnitt i boken. Det hjälper dig inför proven då du mest bara behöver repetera.

- Skulle du missa något är det DITT jobb att ta reda på vad du missat; läraren kommer inte och berättar det för dig som i högstadiet.

- Det ser alltid lättare ut på tavlan än vad det är på riktigt.

- Jobba med det ni gått igenom samma lektion.

 

Jag tycker personligen att alla dem "tipsen" som står här ovan är extremt viktiga för dem underlättar verkligen plugget! :)

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback